Hip hei, näin sitä vaan meinattiin mennä vanhaan halpaan ja yrittää asioiden edelle. Kun edellisestä terapiakäynnistä on jo nelisen viikkoa, aloin kuvitella olevani ihan hilkulla terve ja normaali. Kattia kanssa. Kävin hakemassa neuvontaa äideille tarkoitetuista kuntoutusjaksoista ja kuinka ollakaan, kun kysyttiin että minkälaisia ongelmia on, niin koko illuusio romahti kasaan kuin korttitalo ja aloin itkeä. Siinä se masennus taas oli. Olen edelleen täysin aseeton ammatti-ihmisen empatian edessä. Edistykseksi luettakoon silti, että itku ei ole enää hallitsematonta eikä johda suoraan pohjattomaan syvyyteen, näyttääpähän vain peilikuvaa ja muistuttaa että tämä tie on vielä pitkä. Psykologin mukaan lääkkeet vaikuttavat juuri näin: aallonpohjia tulee, mutta ei enää niin syviä.

Olisi mahdollista tehdä päinvastainenkin attribuutio, ja uskoa koko ongelman poistuvan, kun en menisi kenellekään ammattilaiselle siitä puhumaan. Ehkä he vain lietsovat ongelmaa. Mutta tiedän kyllä, että tämä olisi itseni pettämistä. Ensinnäkään terveet ihmiset eivät purskahda kyyneliin heti kun mainitsevat lääkärille, että rankkaa on ollut. Toisekseen ei ole sattumaa, että viime vuoden molemmat masennusjaksot alkoivat kun pidin terapiassa taukoa. Ajattelin, että pärjäisin jo omillani, ja tulin parin kuukauden päästä ihan raunioina takaisin. Tai pitäytyäksemme mustapukuinen nainen -metaforassa: avun hakemisen lopettaminen olisi niin kuin piilottaisi mustapukuisen naisen kellariin. Ensin olisi rauhallista, mutta jonkun ajan päästä hän seisoisi ovimatolla ja potkisi oven säpäleiksi.

Sosiaalijärjestön neuvojan mielestä olisin ilman muuta kuntoutuksen tarpeessa, mutta täällä perinteiset äitien kuntoutusjaksot eivät ehkä olisi minulle sopivia. Siellä käsitellään perhe-elämää yleisellä tasolla ja psykologista apua on vähemmän. Hän kehotti puhumaan lääkärin kanssa kuntoutusjaksosta psykosomaattisella klinikalla. Enpä tiedä olisiko sekään hyvä, kun somaattiset oireeni ovat niin lieviä, mutta pitää ottaa puheeksi kun ensi viikolla on seurantakäynti psykiatrilla. Kai ne ammattilaiset tietää mikä olisi sopiva osoite jossain wellness-loman ja hullujenhuoneen välillä.