Tästä alkaa löyhästi toteutuva sarja "Yleisiä väärinkäsityksiä masennuksesta ja sen hoidosta".

Masennuksesta toipuneena ja aika paljon aiheeseen perehtyneenä katson olevani pätevä kommentoimaan lausahduksia, joita kuulen ja luen lehtiartikkeleista sekä oikomaan televisiosarjojen ja elokuvien antamaa kuvaa masennuksesta ja sen hoidosta.

Tänään siis sarjani avauksena kommentti, jonka olen kuullut monilta lievän masennusjakson kokeneilta, jotka ovat kokeilleet terapiaa: "Kävin minä siellä kerran mutta ei se mitään auttanut."

En ymmärrä mistä joillakin on sellainen käsitys että keskustelu- tai psykoterapia olisi jotenkin nopea ratkaisu psyykkisiin ongelmiin. Että terapeutti voisi ikäänkuin ruiskuttaa meihin hyvää oloa. Kukaan terapeutti tai lääkäri ei ikinä tällaista väittäisi. Terapia on prosessi, jossa ensimmäisellä kerralla vasta tutustutaan ja kartoitetaan tilannetta, lääketieteellisesti ilmaisten tehdään diagnoosia ja hoitosuunnitelmaa.

Koska ongelmista puhuminen on raskasta, ei ole mitenkään tavatonta että ensimmäisen tapaamisen jälkeen olo on totaalisen uupunut. Jos terapiassa ensimmäistä kertaa näkee selvästi, miten syvällä onkaan, voi se myös tuntua ihan kamalalta. Monista ei ole terapiaistunnon jälkeen sinä päivänä enää juuri mihinkään.

Kaikista näistä tunteista ja asioista nimenomaan puhutaan terapiassa, niitä käsitellään ja työstetään. Seuraavan istunnon aluksi voi heti aloittaa siitä, miltä ensimmäinen tapaaminen tuntui ja mitä siitä seurasi. Koulutettu terapeutti haluaa kuulla, miten asiakas kokee terapian ja myös reagoi siihen.

Kuinka monta istuntoa sitten tarvitaan, ennen kuin terapia auttaa?

Sitä on vaikea sanoa, koska terapia jos mikä on hyvin yksilöllinen asia. Itse sanoisin, että jos puhuu terapeutille avoimesti siitä, mitä terapiatyöskentelystä ajattelee, mutta silti kolmen istunnon jälkeen vieläkin tuntuu ettei ole terapeutin kanssa yhtään samalla aaltopituudella, tai että terapeutin suosima työskentelytapa ei yhtään sovi itselle, niin voi alkaa harkita terapeutin vaihtamista. Ilman muuta kannattaa yrittää vielä toista lähestymistapaa!