Voi elämä! Tämä repliikki on televisioelokuvasta, jonka käsikirjoittaja ei ole vaivautunut ottamaan edes masennuslääkityksen perusasioista selvää.

Epäilen että repliikin kirjoittajalla on ollut mielessä rauhoittavat lääkkeet, sedatiivit. Niiden vaikutus on nopea ja niihin tuppaa tottumaan, niin että kokee tarvitsevansa isompia annoksia. Rauhoittaviin lääkkeeisiin voi siis jäädä koukkuun ja moni jääkin. Masennuksen hoidossa niitä käytetään kuitenkin harvoin. Joskus alussa kun odotetaan "oikeiden" masennuslääkkeiden alkavan vaikuttaa.

Masennuksen hoidossa yleisimmin käytetyt SSRI-lääkkeet sensijaan toimivat täysin eri tavalla. Ne alkavat vaikuttaa vasta useamman viikon viiveellä. Ylimääräisten tablettien ottamisesta ei seuraa minkäänlaista olon parantumista, jonka vuoksi niitä alkaisi karkkina nappailla. Monille liian suuri annostus aiheuttaa itseasiassa pahoinvointia ja vatsavaivoja.

SSRI-lääkkeet eivät sinällään aiheuta miellyttäväksi koettua oloa niin kuin monet huumausaineet tai rauhoittavat lääkkeet. Ne palauttavat aivojen aineenvaihdunnan normaalitilaan, minkä käyttäjä huomaa masennusoireiden helpottumisena. Masentuneelle on tietenkin uskomaton onnen tunne palata normaalitilaan ilman pakottavia ajatuskierteitä jne., mutta kun oireet ovat poistuneet, ei olo siitä parane vaikka masennuslääkkeitä ottaisi miten paljon.